top of page

Hvordan lage en god leseplan

  • Forfatterens bilde: Studenthjelpen Oslo
    Studenthjelpen Oslo
  • 1. mai 2019
  • 2 min lesing

For å unngå skippertak og stress rett før eksamen, må man starte tidlig med å disponere lesingen. Å fordele lesingen jevnt utover semesteret gir deg mindre arbeid rett før eksamen, og man har hele tiden oversikt over hva som skal gjøres. Et av de beste hjelpemidlene for å klare dette er å sette opp en leseplan.


Slik kan en leseplan se ut. Her er det delt inn i uker og dager, og hovedmålet er å ta for seg 1-2 kapitler/artikler på lesedagene.

Det er helt individuelt hvordan man vil sette opp leseplanen sin, og hvor mye tid man vil sette av til lesing hver uke. Det viktigste er at du gjør det som passer deg best. Hele poenget er å starte med lesingen tidlig og forsøke å fordele det utover hele semesteret. Du trenger ikke lese hver dag, men det kan være lurt å sette av litt tid minst en gang i uken.


På universiteter og høyskoler ligger det mer ansvar på oss som studenter å planlegge og disponere tiden til lesing selv. Det er ingen som setter opp en arbeidsplan med faste timer og lekser for deg lenger, og det er derfor lurt å ta tak i dette selv. Det er også mye enklere å følge opp når du har fått det ned på papir. Det første du må gjøre er å få en oversikt over alt pensum og det som må leses før eksamen. Finn også ut hvilke dager det passer å lese, og når på dagen du liker å lese best.


Start med å sette opp en plan, enten for hånd eller digitalt. Hvis du ønsker å lage den digitalt kan du for eksempel bruke Word, Excel eller OneNote. Du kan sette det opp dag for dag, eller uke for uke. Hvis du har med klokkeslett, pass på å sett av nok tid. Man setter ofte opp mindre tid enn det det egentlig vil ta.


Legg inn noen fridager også, og ikke bli overambisiøs med hvor mye du skal lese. Prøv å tenk realistisk etter hva du selv vil klare selv. Når du er ferdig med en oppgave, lesedag eller uke kan du krysse ut/huke av for at det er utført. Du kan også lage en samlet plan for alle fag, lage en plan per fag, eller flere typer arbeidsplaner for samme faget osv. Her må du tenke hva som passer deg best, men leseplanen burde være fleksibel og åpen for endringer underveis.


Du kan også fargekode leseplanen din etter for eksempel oppgave/pensumbøker, slik som det er gjort her. Hvis du har leseplanen digitalt kan du også fargekode etter oppgaver som er påbegynt, ferdig og ikke begynt på.

Husk å feire når målene dine er nådd og eksamen er over!


Comments


Post: Blog2_Post

©2019 by Studenthjelpen Oslo. Proudly created with Wix.com

bottom of page