top of page

Hvordan hente deg inn når du har gått i skippertaksfella

  • Forfatterens bilde: Studenthjelpen Oslo
    Studenthjelpen Oslo
  • 1. mai 2019
  • 3 min lesing

Har du gått i skippertaksfella? Ikke gi opp! Du kan få gjort utrolig mye på bare et par uker, også mye på 2-3 dager dersom man er veldig effektiv. Her kommer 8 tips til hvordan du kan utnytte den siste tiden før eksamen, dersom du ligger langt etter.



1. Skaff deg oversikt over det viktigste

Det aller første du må gjøre er å skaffe deg en oversikt over det viktigste i pensum. Du kommer ikke til å klare å gå gjennom alt før eksamen når du først har gått i skippertaksfella, så da gjelder det å finne det viktigste. Hvis det er temaer du er helt blank på, bør du lese deg litt opp på disse først.

  • Se på emne- eller fagplanene dine.

  • Se på gamle forelesningsnotater og eventuelt PowerPoint presentasjoner fra forelesningene, her får du ofte en god pekepinn på hva som er viktige deler av pensum.

  • Se på tidligere eksamensoppgaver. Dette blir ofte lagt ut av foreleseren i forkant av eksamen.

  • Dersom pensumbøkene dine har en sammendrags-del på slutten av kapitlene kan det være en god ide å lese disse. Her er det viktigste fra kapitlene samlet i en kortere tekst. Du kan også lese det første og siste avsnittet i hvert kapittel.

2. Lag en to do-list/leseplan

Hva må du lese før eksamen, og når skal du gjøre det? Ofte blir det mye tanker i hodet om alt man må gjøre og lese på. Ved å lage en plan eller en to-do liste får du alt du trenger å gjøre ned på papir, og du får en mer ryddig og oversiktlig plan å forholde deg til. Da kan du gå gjennom punkt for punkt og holde fokus på det du skal gjøre hele veien, uten at det går i surr. Lag en liste med små mål som du kan huke av etterhvert som du fullfører de.


3. Stopp og tenk

Har du noen gang lest et avsnitt og etterpå tenkt "hva leste jeg egentlig nå?"Pass på at det ikke går for fort fram selv om du har dårlig tid, og ikke får med deg det du faktisk leser. Det gjelder å lese det viktigste, ikke lese fort gjennom alt. Stopp og tenk etter du har lest: "Hva handlet dette om?" og "forsto jeg dette?".


4. Lag en begrepsliste

Skumles for viktige begreper, nøkkelord og teorier, og skriv ned en liste med forklaringer av disse med egne ord. Skriv gjerne ut listen slik at du får det fysisk foran deg og kan notere på sidene. Dette kan ofte gjøre det mer oversiktlig og lettere å lese på. Sett av litt tid til å øve/pugge på denne listen, slik at de viktigste nøkkelbegrepene sitter. Få en venn eller et familiemedlem til å spørre deg ut etterpå.


5. Skriv for hånd

Selv om dette kan ta litt lengre tid, prøv å skrive ned det viktigste du vil huske til eksamen for hånd. Forskning viser at det er en tydelig sammenheng mellom håndskrift, læring og hukommelse. Når du skriver for hånd husker du det bedre enn når du skriver på tastatur, fordi flere av sansene blir brukt. Bevegelsen man gjør når man skriver for hånd gir et motorisk minne i hjernen, som er knyttet til sansemotorikk. Dette gjør at stoffet sitter bedre i hukommelsen.


6. Ikke dropp forelesningene

Du har mye å gjøre og vil helst investere all tid til å hente deg inn igjen i pensum, men du burde likevel ikke droppe den siste forelesningen før eksamen. Her tar foreleseren ofte opp viktige emner å fokusere på, og gir tips til hva som bør leses på. Dette er svært nyttig å få med seg når du har gått i skippertaksfella.


7. Ta pauser

Det blir som regel lange dager med mye lesing når du har gått i skippertaksfella, men det er fortsatt viktig å ta hyppige nok pauser for å opprettholde fokus og konsentrasjon. Det anbefales av eksperter å ta 5-15 minutter pause hver time for å ikke miste konsentrasjonen. Ta også en lengre pause etter noen timer, der du får inn litt fysisk aktivitet også. Strekk på bena og gå ut en tur for litt luft. Du kan også ta deg en treningsøkt. Spis også godt i pausen(e) slik at du får nok energi til å holde det gående.


8. Repeter siste dagen

Sett av siste dagen til å repetere alt du har gått i gjennom. Å "overlære" stoffet hjelper oss til å huske det bedre. Pugg og repeter ekstra den siste dagen, selv om du føler at du allerede kan stoffet godt nok. Det kan også hjelpe å si det du skal huske for deg selv ut høyt, eller få en venn/et familiemedlem til å spørre deg ut.


Husk - det viktigste er å ikke gi opp :)

Kommentare


Post: Blog2_Post

©2019 by Studenthjelpen Oslo. Proudly created with Wix.com

bottom of page